48th Highlanders of Holland

 

 

8 april 2018 om 14:30 uur – Herdenking op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten.


Beschrijving: Op zondag 8 april worden de militairen van het regiment 48th Highlanders of Canada op de Canadese Erebegraafplaats in Holten herdacht.
Onder de naam Cannonshot waren de Canadese regimenten onderweg om de Veluwe te bevrijden van de Duitsers. Bij de oversteek van de IJssel sloeg het noodlot al toe voor het regiment 48th Highlanders of Canada. Het verloor bij de bevrijding van de Veluwe 20 militairen waaronder hun commandant Donald MacKenzie. In 1982 onthulde Prins Bernard een plaquette bij het kerkje in Wilp ter nagedachtenis aan het verlies van 20 soldaten van dit Canadees regiment uit Toronto. Het regiment 48th Highlanders of Canada was één van de regimenten die Apeldoorn bevrijden in de nacht van 16 op 17 april 1945. In 2018 bestaat het regiment 128 jaar.

 

13 april om 19:30 uur – Herdenking van de bevrijding van Lieren.
Beschrijving: Stichting Bevrijdingscomité Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen, heeft op dinsdag 18 april de jaarlijkse herdenking gehouden van de bevrijding van deze drie dorpen in 1945. Dit gebeurt jaarlijks bij het monument aan de Lierderstraat, naast de kerk in Lieren. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zullen hieraan hun medewerking verlenen.

 

5 mei 2018 om ca. 12:00 uur – Herdenking bevrijding Beekbergen.
Beschrijving: Stichting 4 en 5 mei Beekbergen organiseert op 5 mei de jaarlijkse Bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen naar het Teixeira de Mattospark te Beekbergen. Het Vrijheidsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 mei naar 5 mei. Het wordt ieder jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen. Deze ceremonie vindt plaats op het 5 Mei Plein voor het historische Hotel De Wereld. Het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen, is ieder jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis en is een symbool van nationale eenheid. De lopers uit Beekbergen zullen in 2015 voor de 42e keer meelopen. Zij vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn. Het Vrijheidsvuur is een belangrijk symbool voor leven in vrede en vrijheid. Zo geven sporters van Beekbergen uitdrukking aan de betekenis van het Vrijheidsvuur en daarmee aan het belang om in een rechtvaardige wereld in vrede en vrijheid te kunnen leven. Kinderen van de basisscholen uit Beekbergen en Lieren en een aantal oude legervoertuigen zullen aansluiten voor het laatste stuk van de route naar het monument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg. Omstreeks 12.00 uur zal daar een korte plechtigheid plaatsvinden waarna het bevrijdingsvuur wordt ontstoken door Martin Moen. Een leerling van de lagere school zal een vrijheidsgedicht voordragen en er zullen woorden van een vertegenwoordiger van de gemeente Apeldoorn zijn. De muzikale omlijsting wordt verzorgd De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

 

5 mei om ongeveer 14:30 uur – Bevrijdingsdefilé Wageningen.
Beschrijving: De internationale herdenkingsplechtigheid capitulaties 1945 vindt elk jaar op het 5 Mei plein bij het nationaal bevrijdingsmonument in Wageningen plaats. Deze activiteit is de kern van bevrijdingsdag. Op dit moment worden de offers van de geallieerden voor de bevrijding van Nederland herdacht.

De plechtigheid begint met een vlaggenceremonie gevolgd door jaarlijks vaste en wisselende elementen. Tijdens de herdenkingsplechtigheid zullen er een aantal sprekers een woord van dank en bezinning uitspreken. Vervolgens zullen schoolkinderen van de St. Jozefschool uit Wageningen die het monument voor de goede zorg hebben geadopteerd 25 duiven loslaten. Dit is gelijk de officiële start van het Bevrijdingsdefilé, of ook wel het Veteranendefilé genoemd. De Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers ondersteunen muzikaal de ceremonie van het vlagsteken van de Militaire Attachés uit de geallieerde landen. De 48th Highlanders of Holland Pipers Drums zullen deelnemen aan het defilé.